Een volmaakte bubbel
Voortdurend worden jongeren geconfronteerd met foto’s en filmpjes van mensen die er perfect uitzien en alleen maar leuke dingen doen. Opgroeien in deze bubbel van irreëel beeld maakt jongeren kwetsbaar. De druk om op sociale media een perfecte online persoonlijkheid te creëren, kan leiden tot onrealistische verwachtingen en een constante zoektocht naar validatie. Daarnaast blijkt dat de lockdowns nog steeds een grote impact hebben op de jeugd. Eén op de drie jongeren heeft last van psychische klachten zoals faalangst, depressie, angst, stress, suïcidale gedachten en eenzaamheid.
“Mijn ouders hadden niet in de gaten dat ik me zo rot voelde, want ik hield overdag de schijn op, maar ondertussen sliep ik slecht en lag ik nachtenlang te piekeren en te huilen in bed.” - Tip (24)
Kracht
Annabel Oosteweeghel portretteerde 10 jongeren, deels uit Amersfoort, deels uit de rest van Nederland in de leeftijd van 15-25 jaar, ieder met hun eigen unieke verhaal. De setting van de fotoserie is veelal schilderachtig. Zo werkte ze dit keer samen met kunstenaar en modestylist Frank Visser.
Fotografe Annabel Oosteweeghel: “We wilden in deze serie de jongeren vooral in hun kracht laten zien. Ze zitten namelijk beter in hun vel nu. Een positieve boodschap voor iedereen die de expositie gaat bekijken. Er is licht aan het einde van de tunnel”.
De foto’s zijn zorgvuldig geënsceneerd en esthetisch in beeld gebracht. Het zijn verstilde momenten waar de geportretteerden zich in bevinden, bevroren in de tijd waarin ze zich al te zelfbewust een identiteit proberen aan te meten. Elk portret wordt aangevuld met een persoonlijk interview over hoe het is om op te groeien in een steeds veranderende wereld.
“Ik merk dat ik reflexmatig mijn telefoon controleer als het alarm 24/7 afgaat. Ik heb het gevoel dat mijn tijd de hele dag door sociale media wordt opgeslokt”. - Jiyun (25)
Verhalende fotografie van Annabel Oosteweeghel
Annabel Oosteweeghel (Bussum, 1969) studeerde audio-visuele vormgeving aan Academie St Joost in Breda. Ze noemt haar verhalende fotografie ‘Imaginary documentary’, omdat de beelden die ze maakt een maatschappelijk vraagstuk als uitgangspunt nemen, maar door haar minutieus worden geënsceneerd en gestileerd. In 2015 publiceerde ze haar eerste boek: Oblivious. Het leverde haar een plaats op als finalist bij de Lens Culture Exposure Awards en een nominatie voor de Dutch Photography So Award 2015. In 2016 had ze een solotentoonstelling bij Museum Hilversum met haar serie Old Love. Met haar serie Insomnia had ze in 2020 een tentoonstelling in Museum de Fundatie. Hiermee oogstte ze veel succes en lovende recensies.
Pretty Dark Tabloid
Pretty Dark verschijnt ook in tabloidvorm, het bevat de foto's van Annabel Oosteweeghel, de interviews van Joyce de la Croix en is vormgegeven door Eva van der Schans, Inedition. Bezoekers van de tentoonstelling krijgen de uitgave als onderdeel van het tentoonstellingsbezoek.
Educatieprogramma en Kennisevent met Universiteit Utrecht
In samenwerking met de interdisciplinaire community ‘Becoming adults in a changing world’ van Universiteit Utrecht organiseert Museum Flehite op donderdag 28 november een kennisevent voor professionals die met jongeren werken.
Ook is er een educatieprogramma voor het voortgezet onderwijs en MBO. Op basis van een workshop fotografie en enscenering gaan professionals het gesprek aan.
Volwassenen: € 15,00
Kinderen t/m 18 jaar: Gratis
CJP / studentenpas: € 7,50
Museumkaart: Gratis