Te bezoeken op dinsdag t/m vrijdag van 10:00 - 16:00 uur
Datum publicatie: 24 januari 2024
Waarom dit bezoek?
De geschiedenis van Amersfoort als formele garnizoensstad, is in 1860 begonnen, toen het Rijk een gemeentelijk stallencomplex voor militaire paarden op de Beestenmarkt overnam. Snel daarna werden grote kazernes gebouwd voor de bereden wapens en de infanterie. Amersfoort had rond 1900 het grootse garnizoen van ons land. Nederland moest drie grote mobilisaties meemaken, namelijk in 1870, 1914 en 1939. Aan monumentaals is daarvan gelukkig nog wel het nodige bewaard gebleven. Natuurlijk de vier bataljonsgebouwen van de Juliana van Stolbergkazerne en het voormalige Militaire Hospitaal.
Wij bij de VVV krijgen best regelmatig vragen van oud militairen die hier gelegerd zijn geweest en ‘hun’ oude kazerne zoeken.
Hoe zit dat nou met dit museum?
Het Nederlandse Cavaleriemuseum bevindt zich op de Bernhardkazerne aan de BW-laan.
De Bernhardkazerne is een defensievestiging van de Koninklijke Landmacht. Daar stuurt men vanuit Amersfoort vele eenheden elders in den lande aan. Allereerst dankzij het Opleidings- en Trainingscommando, waaraan zo’n 3.000 mannen en vrouwen rapporteren. Variërend van de Koninklijke Militaire School te Ermelo tot het Opleidings- en Trainingscentrum van de Genie te Vught. Er staat dan ook een generaal aan het hoofd. De 300 Materieel Logistieke Compagnie is ook in de Bernhardkazerne gevestigd en stuurt 21 over het land verspreide locaties met zo’n 400 mannen en vrouwen aan op het gebied van hogere vormen van onderhoud, het beschikbaar stellen van munitie en het vormen van pools van reservevoertuigen voor oefeningen.
Wat kan je er precies doen?
Het Cavaleriemuseum geeft een indruk van het opereren van militairen te paard of onder pantser. Er is aandacht voor de geschiedenis en tradities van bepaalde gevechtseenheden.
Er worden uniformen, handvuurwapens, zilveren voorwerpen, schilderijen, miniaturen, schaalmodellen, maar ook voertuigen en tanks geëxposeerd.
In het Sint Jorisgebouw vindt u de historische introductie, de paardentijd en de komst van wielen en rupsbanden.
In het Landsverkgebouw, vernoemd naar de eerste pantserwagen van de Nederlandse Cavalerie, de (Zweedse) Landsverk (officiële vooroorlogse naam: pantserwagen M36 en M38), wordt een groot deel van de collectie historische cavalerievoertuigen tentoongesteld. De expositie wordt gecompleteerd met objecten zoals motoren, uitrusting enz.
Waarom is dit mijn tip?
Deels omdat ik nog weet dat wij met de avondvierdaagse met school, altijd vertrokken van het oefen/exercitieterrein van de Juliana van Stolberg kazerne. Dat toen, begin jaren 70, nog veel militairen waren in de stad en dat ik dat enorm spannend vond. Nu is het binnenterrein aan de Leusderweg behoorlijk volgebouwd.
Aangezien er op diverse plekken in de wereld weer hevig oorlog wordt gevoerd, merken wij dat het Cavaleriemuseum meer in de belangstelling staat. Het is sowieso een interessante plek voor wie wat wil leren van het verleden.
Let op, u betreedt nog steeds militair terrein dus aanmelden bij de wachtcommandant en uw legitimatie meenemen!
Geschreven door: Fokje
Maandag | 11:00 - 17:00 uur |
Di t/m za | 10:00 - 17:00 uur |
Zondag | 11:00 - 16:00 uur |